Si vols publicar una entrada, envia'ns un escrit, fotografia o el què vullgues a llutxentparla@gmail.com.
Si vols comentar una entrada, fes click a l'apartat de "comentaris", situat baix de cada entrada.
Pots ser col·laborador nostre si t'obris un compte a Gmail i ens ho comuniques.

dissabte, 3 de novembre del 2012

Presentem "El mirall pautat"



Llutxent parla es congratula de presentar el llibre “El mirall pautat” escrit per la llutxentina Amparo Blas i el quatretondí Fede Oriola. Vos deixem una breu ressenya del contingut del treball extreta del seu propi  blog  així com la invitació a la presentació  que tindrà lloc a Ontinyent.
 
"L’associacionisme musical ha estat i és, una de les senyes d’identitat i un dels trets diferenciadors del poble valencià. Bandes de música, dolçainers i tabaleters,
Però si aquesta és la realitat, la d’un país de músics, la veritat és que a hores d’ara ben poques obres s’han dedicat a rescatar sistemàticament la riquesa paremiològica que a l’ombra d’ella s’havia creat. Al respecte sols podíem citar els treballs pràcticament exhaurits d’autors com el folklorista català Joan Amades o l’alcoià Ernesto Valor.

D’ahí la importància de la present obra, on amb 3212 cites, pretén ser el recull més complet d’aforismes, dites, expressions, frases fetes, locucions, modismes, parèmies, proverbis, refranys i versets en llengua catalanovalenciana de temàtica musical.
El llibre queda estructurat en cinc capítols temàtics, agrupant en cadascun d’ells les entrades seguint el criteri alfabètic. Comença amb les Animalades, on s’agrupen les cites relacionades amb els cants dels animals; passant a continuació a les dites i expressions relacionades amb els balls i les cançons; el tercer són les Coses de músics, on s’agrupen aquelles entrades que fan esment a la música en general, els instruments i les bandes de música; al capítol de Dolçaina i tabal, els autors aborden la riquesa lingüística generada per aquestos instruments tradicionals; i finalment clou el treball amb un capítol dedicat a la Música i l’església, amb les sentències referides a cors, orgues, batzoles i campanes. A més, aquestos apartats van precedits d’un estudi introductori, on s’intenta lligar diferents aspectes musicals amb les parèmies, versos i poemes que acosten al lector, als estereotips existents, als excessos comesos pels músics, a les vinculacions econòmiques i contractuals que s’hi deriven de la música, al prestigi que tenien i tenen, o als problemes que suraven relacionats amb els repertoris musicals.
 El treball fruit d’una beca d’investigació de part de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (Generalitat Valenciana), ha donat com a resultat un llibre fresc i fàcil de llegir, apte per a tots els públics, especialment per a músics i amants de la paremiologia, que compta a més, amb un pròleg del professor, acadèmic i expert en dialectologia catalana Emili Casanova Herrero." 

 El proper dijous 8 de novembre es presentarà a Ontinyent. La presentació, que compta amb la col·laboració de l'Institut d'Estudis de la Vall d'Albaida, serà al Conservatori Professional d’Ontinyent, el, a les 19,30 hores, a la plaça de la Coronació núm.27.

Possiblement hem tardat massa a presentar un esdeveniment que fa palés la vàlua dels seus autors. Però si a més aquestos són veïns de Llutxent el fet és el converteix en encomiable. Des d’aquest blog volem donar l’enhorabona a Fede i Amparo pel seu esplèndid treball i les gràcies per l’aportació a la  nostra cultura.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Què opines sobre aquesta entrada? Deixa'ns el teu comentaria a www.llutxentparla.blogspot.com. I si vols compartir alguna cosa envia'ns un correu a llutxentparla@gmail.com