Si vols publicar una entrada, envia'ns un escrit, fotografia o el què vullgues a llutxentparla@gmail.com.
Si vols comentar una entrada, fes click a l'apartat de "comentaris", situat baix de cada entrada.
Pots ser col·laborador nostre si t'obris un compte a Gmail i ens ho comuniques.

dimecres, 24 d’octubre del 2012

Forasters vindran....


 Taronges, llimes i mandarines de Sud-àfrica i Sudamérica s'amuntonen en les tendes

LA UNIÓ de Llauradors denuncia que la major part dels supermercats de la Comunitat Valenciana estan replets en aquests moments de cítrics (sobretot taronges i llimes, encara que també mandarines) procedents de Sud-àfrica i Sudamérica (Argentina i Uruguai, fonamentalment) quan ens trobem en plena campanya de recol·lecció dels nostres agres.

LA UNIÓ assenyala que les cadenes de distribució tenen molt poca sensibilitat cap al producte autòcton quan els productors citrícoles de la Comunitat Valenciana tenen serioses dificultats per a vendre les seues a un preu raonable que els permeta no abandonar la seua explotació. Aquestes cadenes no aposten pel producte de temporada i prefereixen inundar els supermercats de taronges de fora abans que tindre primer mandarines i esperar només unes setmanes o dies a traure les nostres taronges. També es poden trobar mandarines de tercers països quan ací ja tenim diverses varietats, com es comprova en algun cas amb Nadorcott procedents de Sud-àfrica.

Fins i tot es dóna el cas d'un dels principals supermercats que exposa per aquestes dates muntanyes de taronges a orri sense massa qualitat i sense especificar l'origen, però que procedeixen de Sud-àfrica o de Sudamérica.

Ramón Mampel, secretari general de LA UNIÓ, indica que “les principals cadenes de distribució que operen en el nostre territori pretenen donar-nos classes de valenciania i conviden contínuament als consumidors a gastar-se els diners en els seus centres, per a després de seguida promocionar i comercialitzar aquests mateixos productes però procedents d'altres països. Aquesta és la forma de traslladar la seua responsabilitat social corporativa a la societat en la que viuen i s'integren”.

Valoració aforament
LA UNIÓ considera que l'aforament de cítrics, conegut ahir través d'una breu nota de premsa de Conselleria d'Agricultura i sense conèixer-lo prèviament el sector, ix massa tard i no aporta massa dades rellevants per als productors. Ramón Mampel assenyala que “és un aforament, com succeeix en els últims anys, més quantitatiu que qualitatiu doncs no es coneixen les produccions per varietats ni per zones productives. Aquesta escassa informació és molt negativa per als llauradors perquè “no els permet saber les tendències de producció de les diferents varietats per a, en funció d'aquestes, orientar una possible reconversió de l'explotació cap a varietats més rendibles. Resulta il·lògic que la Conselleria tinga una línia d'ajudes a la reconversió i oculte informació sobre l'evolució de les produccions varietales”, apunta Mampel.

LA UNIÓ recorda que aquesta política de ocultisme de les últimes campanyes no ha servit per res perquè al final tot el món coneix la realitat productiva i no ha millorat el preu percebut pel llaurador, tot el contrari, la tendència ha estat a la baixa. Aquest nou descens de collita implica gestionar la campanya de forma eficaç i intel·ligent i per a això és necessari que la Conselleria d'Agricultura intensifique els controls i millore les inspeccions a fi de dissuadir als desaprensius que comencen a recol·lectar cítrics verds i que cerquen un benefici ràpid i propi, sense pensar el greu perjudici que la seua actitud provoca per al conjunt del sector i per a la resta de la campanya citrícola.

Resulta també trist que en plena campanya citrícola Conselleria d'Agricultura no haja reunit al sector per a informar sobre les mesures que pensa adoptar després de les taules de seguiment celebrades fins a ara i que després de la seua constitució al febrer no se sap absolutament gens.

  Font Web de La Unió de llauradors i ramaders    http://www.launio.es/ca/cgi-bin/article.asp?sid=0601&aid=9946

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Què opines sobre aquesta entrada? Deixa'ns el teu comentaria a www.llutxentparla.blogspot.com. I si vols compartir alguna cosa envia'ns un correu a llutxentparla@gmail.com