Si vols publicar una entrada, envia'ns un escrit, fotografia o el què vullgues a llutxentparla@gmail.com.
Si vols comentar una entrada, fes click a l'apartat de "comentaris", situat baix de cada entrada.
Pots ser col·laborador nostre si t'obris un compte a Gmail i ens ho comuniques.

dissabte, 10 de novembre del 2012

El model cooperativiste a Llutxent

M’he assabentat per casualitat que l'Assemblea General de Nacions Unides, va proclamar el 2012 com l'Any Internacional de les Cooperatives  amb el lema "les empreses cooperatives ajuden a construir un món millor". Aquesta proclamació m’ha fet reflexionar  i a l’observar la gran quantitat de llutxentins i llutxentines que estan treballant en la nostra Cooperativa del Camp, he decidit dedicar-li unes lletres de reconeixement a la seua  transcendència.
Des que al 1954 nesquera  la nostra cooperativa ha plogut molt. Però un balanç ràpid ens confirma que aquest model econòmic ha sigut una solució eficient  per a pal·liar els problemes de gran part de la població llutxentina. Possiblement hui amb la crisi es fa més palesa aquesta valoració quan observem el panorama laboral municipal. Hem vist caure empreses de construcció que semblaven molt consolidades; comerciants de fruites particulars  que han tancat els seus magatzems;  molts treballadors,  treballadors i  empresaris que han perdut el seu treball. Però tanmateix,  la cooperativa ha mantés la seua activitat  acollint-hi molts socis i sòcies  per a donar-los treball. I a les hores d’ara, tot i les crítiques que ha suportat,  manté una activitat febril que atenua els efectes de la crisi. El camp torna a salvar situacions difícils. I mira que està mal. 
Arcadi Oliveres, doctor en econòmiques i president de l’entitat Justícia i Pau ja  proposava  com a mesura de xoc contra la situació econòmica actual, promoure-les. Entén que són el millor sistema contra la crisi ja que el propòsit principal de les cooperatives és satisfer les necessitats comunes dels seus membres, mentre que el propòsit principal de la majoria d'empreses de capital és maximitzar els beneficis per als accionistes. I es que a més en una sistema on el capitalisme agressiu ha mostrat el seu costat més inhumà,  amb les cooperatives apareix un sistema diferent d’assignació del lucre. Totes les cooperatives inverteixen una part significativa dels seus guanys a fer sostenible el projecte empresarial, a millorar el servei als membres i promoure el benestar de les seues comunitats.
El sistema cooperativista és més democràtic. Utilitzen el sistema de vot una persona, un vot, i no el sistema d'un vot per acció utilitzat per les empreses de capital. Això ajuda a la cooperativa a servir a les necessitats comunes en lloc de les necessitats d'uns determinats individus. També és una forma d'assegurar que les persones, no el capital, tenen el control de l'organització.
 Cal mantindre,  i si és possible animar, la intercooperació  cooperativa en altres serveis  assegurances, transport, distribució....I com a última reflexió dir que seria molt interessant  que el món universitari apostarà més en els plans educatius  del futurs gestors empresarials  per la formació en cooperativisme.
Sols em resta des d’aquest bloc desitjar llarga vida a la nostra cooperativa.

                                                                                                        Pep Estornell

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Què opines sobre aquesta entrada? Deixa'ns el teu comentaria a www.llutxentparla.blogspot.com. I si vols compartir alguna cosa envia'ns un correu a llutxentparla@gmail.com