Si vols publicar una entrada, envia'ns un escrit, fotografia o el què vullgues a llutxentparla@gmail.com.
Si vols comentar una entrada, fes click a l'apartat de "comentaris", situat baix de cada entrada.
Pots ser col·laborador nostre si t'obris un compte a Gmail i ens ho comuniques.

dijous, 9 de febrer del 2012

El carrer Sant Domènec

Continuant amb la proposta que fa quasi un mes viag llançar, avui vos presente la història del Carrer Sant Domènec. Bé en realitat és la història del seu nom, però no descarte ampliar-la amb imatges i històries del carrer en si. Pot ser més avant, de moment vos presente la història del sant. 


El nostre carrer Sant Domènec deu el seu nom al fundador de l'ordre de monjos dominics sorgida en 1213 a Tolosa, Domènec de Guzaman, ja que foren els monjos de la seua ordre els que després de fundar el Convent del Corpus Christi al Mont Sant de Llutxent, recorrien el trajecte que distava entre l'església del convent i la del poble, baixant per la costa i seguint el Carrer Sant Domènec fins a la Plaça Major. 

Domènec de Guzman va nàixer  l'any 1170 prop de Burgos. Abans del seu naixement, la seua mare havia sommiat que un gos eixia del seu ventre amb una torxa a la boca. Juana de Aza era una dona piadosa que també fou beatificada, i així va ser que la Beata Juana, incapaç d'entendre el significat de les imatges del seu subconscient va acudir al proper Convent de Santo Domingo de Silos per demanar al sant que li explicara el somni. 
La Beata Juana de Aza amb Sant Domènec xiquet

Allí va entendre que el seu fill anava a encendre el foc de Jesucrist en el món a travaés de la peregrinació, i en agraïment al sant va decidir ficar-li al seu fill Domingo (Domènec en valencià). Un nom molt apropiat ja que Domingo provè del llatí Dominicus (Senyor) i es pensa que de fet dominicà seria un joc de paraules format per Dominus (senyor) i canis (gos), donant-li el significat de "gos del senyor", vigilant i protector del seu ramat. 

Sant Domènec de Guzman
I és aquesta història anterior al seu naixement, la que li concedeix a Sant Domènec el gos i la torxa com a símbols identificatius, tal i com podem comprovar en alguns dels blassons que apareixen al claustre del nostre convent dominicà que 100 anys després de la fundació de l'ordre es començaria a construir al nostre poble, per a conmemorar el Miracle dels Sagrats Corporals, però eixe tema ja el tractarem quan comentem el carrer Daroca.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Què opines sobre aquesta entrada? Deixa'ns el teu comentaria a www.llutxentparla.blogspot.com. I si vols compartir alguna cosa envia'ns un correu a llutxentparla@gmail.com