Si vols publicar una entrada, envia'ns un escrit, fotografia o el què vullgues a llutxentparla@gmail.com.
Si vols comentar una entrada, fes click a l'apartat de "comentaris", situat baix de cada entrada.
Pots ser col·laborador nostre si t'obris un compte a Gmail i ens ho comuniques.

dijous, 3 de novembre del 2011

La intenció del Consell de traure profit de la terra cremada arriba a Europa


Després dels cremats que afectaren el nostre terme i els veïns aquest últim, em sembla molt interessant que la gent del poble estiga sabedora del que permetrà la nova Llei Forestal. 
Comparteixc amb vosaltres aquest article de l'informatiu publicat per Remei Calabuig. 
Ronin A.
-----
La plataforma “Cremats sense fils” ha fet un pas enllà per denunciar el maltractament que pateixen les serres de la Vall d’Albaida. Mentrestant, el govern de Fabra pretén canviar la Llei Forestal autonòmica, que si és modificada hi donaria via lliure per construir en sòl cremat en saltar-se la limitació de 30 anys que estableix la legislació vigent.
Incompliment del Dret Comunitari. Aquesta és la causa que ha portat la Coordinadora Ecologista de la Vall d’Albaida (CEVA) a denunciar la Generalitat Valenciana front la Comissió de les Comunitats Europees. Els ecologistes de la Vall d’Albaida consideren que el govern autonòmic “ha fet deixadesa de funcions” al permetre que l’empresa Iberdrola realitze les obres de la línia elèctrica entre Ontinyent i Alcoi, després de l’incendi que en setembre de 2010 va assolar les serres d’aquestes comarques. La CEVA, membre de la Plataforma “Cremats sense fils”, ha decidit querellar-se contra l’administració, perquè la normativa vigent, com ja confirmà el col·lectiu a l’Informatiu, implica que la Generalitat ha d’efectuar una nova Declaració d’Impacte Ambiental (DIA), quan les condicions del terreny canvien substancialment, com ha ocorregut després de l’incendi de l’any passat.


La intenció de la plataforma és denunciar els fets com “una mesura més de pressió per traslladar a la Unió Europea (UE) la violació de la Generalitat Valenciana de les seues funcions”, després que el TSJ valencià desestimara paralitzar les obres per instal·lar la línia d’alta tensió, resolució que ja han recorregut els afectats. Ara, la Comissió de les Comunitats Europees serà la que estudiarà el cas, primerament a través de la via administrativa, i en un segon estament podrà emprendre accions judicials si ho considera oportú. Mesures que si es produïren, se sumaran al recurs contenciós-administratiu que ha estat admés a tràmit pel TSJ de València. 
Però ara la preocupació pel que pot ocórrer després d’un incendi va més enllà, després de conéixer la voluntat del Consell de modificar la Llei Forestal autonòmica per permetre construir en sòl forestal cremat abans que passen 30 anys, com recull l’actual legislació nacional i valenciana. A principis d’octubre es feia públic l’anunci de la Generalitat, que ha presentat aquesta proposta com un punt més de la Llei d’Acompanyament dels Pressupostos de la Generalitat per als 2012, la qual inclou la modificació d’altres 30 lleis, i que ja ha estat aprovada com a avantprojecte pel govern valencià. La pretensió del govern de Fabra és eliminar la limitació dels 30 anys, quan la comunitat autònoma considere que existeix un projecte “amb caràcter singular i d’interés general per a la Comunitat Valenciana”, segons recull la proposta.
“Queda clar que si l’interés general el determina la mateixa conselleria de Territori, podran fer el que vulguen”, opina Juan Ponce, diputat de Compromís, grup que ha anunciat la seua oposició al canvi de la normativa, ja que deixaria oberta la porta a les accions especulatives amb greus conseqüències sobre les serres valencianes. “Si amb l’actual legislació ja es produeixen irregularitats, la modificació de la llei els atorgarà total impunitat”, lamenten des de la Plataforma valldalbaidina.
Segons la consellera de Infraestructures i Territori, Isabel Bonig, la modificació es porta a  terme per ampliar l’abocador de Dos Aguas, un projecte que s’ha trobat amb l’impediment legal per ser un territori protegit, no urbanitzable, declarat Zona LIC (Lugar d’Interés Comunitari) i Zona ZEPA (Zona d’Especial Protecció per a les Aus).
Tanmateix, les aspiracions de l’executiu de Fabra s’han vist aturades, de moment, pel Comité Econòmic i Social de la Comunitat Valenciana, un òrgan consultiu del Consell i de la resta d’institucions públiques valencianes, que va comunicar divendres passat que el projecte de llei presentat per l’executiu autonòmic “ha de respectar l’article 50.1 de la norma bàsica estatal, llei 43/2003”. Això significa que entra en contradicció amb la Llei de boscos vigent. No obstant això, la norma també regula excepcions a la prohibició general de deixar passar 30 anys, en cas que l’actuació sobre el terreny estiguera prevista abans de l’incendi. “El problema de la Vall d’Albaida és que ja estava projectada la línia amb anterioritat. El que resulta sospitós és que per a Iberdrola és més fàcil treballar en una muntanya sense arbres. S'hauria de fer un nou estudi per avaluar la nova situació del terreny. Però amb la llei a la mà ho poden fer”, assegura Ponce.
Una prohibició impulsada i ara oblidada pel PPEl que ara pot paréixer una contradicció va ser en el seu dia tota una declaració d’intencions per part del Partit Popular de la regió de Madrid, que l’any 2006 va presentar 129 esmenes a l’avantprojecte de la Llei del Sòl que havia de modificar la comunitat madrilenya. Aleshores, el PP es va mobilitzar per protegir la superfície forestal i evitar l’especulació, i va aconseguir que la llei prohibira canviar la requalificació dels terrenys “en els trenta anys següents als danys ocorreguts”, com recollia l’esmena, excepte si l’Assemblea de la Comunitat de Madrid justificava per llei la intervenció. Una mesura que també recull l’actual llei autonòmica valenciana, però que si el PP regional aconsegueix modificar deixarà pràcticament desprotegida la totalitat de les serres valencianes.

----


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Què opines sobre aquesta entrada? Deixa'ns el teu comentaria a www.llutxentparla.blogspot.com. I si vols compartir alguna cosa envia'ns un correu a llutxentparla@gmail.com