Si vols publicar una entrada, envia'ns un escrit, fotografia o el què vullgues a llutxentparla@gmail.com.
Si vols comentar una entrada, fes click a l'apartat de "comentaris", situat baix de cada entrada.
Pots ser col·laborador nostre si t'obris un compte a Gmail i ens ho comuniques.

dijous, 24 de febrer del 2011

Sant Maties i el Camí de Llutxent a Daroca

Avui és Sant Maties, la primera festa de l'any en que tots els llutxentins i llutxentines anem a passar el dia al nostre paratge preferit: el Convent.

Aquest any no hem tingut cap peregrí que faça la Ruta dels Corporals, però hem tingut una altra sorpresa, la presentació del projecte que Lourdes Lorenzo, la nostra tècnic de turisme, ha presentat. Des de l'equip de LlutxentParla volem donar-li a Lourdes l'enohrabona per la tasca que està desenvolupant, al temps que li donem el nostre recolzament per a la difusió de totes les notices relacionades amb el turisme de Llutxent i amb el seu treball com a tècnic de l'oficina de turisme municipal. 

Segons ens conta Lourdes, el projecte ha sorgit com a resultat del treball de final de carrera que ella ha presentat en la Universitat de València-Gandía, on analitza no només els aspectes històrics entorn d'aquest fet i la seva celebració al llarg dels anys, sinó també el potencial que pot tenir aquest camí pelegrí, si es desenvolupés sota un concepte similar al de Santiago de Compostel·la. 

Fins el moment, el Camí de Llutxent a Daroca només ha estat realitzat per un total de set pelegrins durant 2008, 2009 i 2010, va explicar ahir dimecres, a la seu de la Confraria dels Sagrats Corporals de qui ja te el recolzament, així com de l'Ajuntament de Llutxent, la parròquia i la resta dels ajuntaments de les localitats per les que transcorre el recorregut.  La “Ruta dels Sagrats Corporals”, es va iniciar en 2008 per iniciativa del pelegrí, Javier Prats, però no està senyalitzada com a tal, sinó que els pelegrins la recorren per la carretera Nacional N-234. 

Com conta Lourdes, el Camí Pelegrí de Llutxent a Daroca es realitza habitualment en dotze etapes, i la tradició estableix que ha de començar-se un 24 de febrer per poder arribar el 7 de març, dia en el qual se celebra la festa de rebuda dels corporals en la localitat saragossana de Daroca.  

Les etapes que inclou són: 

Etapa 1: Llutxent-Alzira, 35 Km
Etapa 2: Alzira-Torís, 38 Km
Etapa 3: Torís-Lliria, 36 Km
Etapa 4: Lliria-Sogorb, 42 Km
Etapa 5: Sogorb-Barraques, 30 Km
Etapa 6: Barraques-Pobla Valverde, 37 Km
Etapa 7: Pobla Valverde-Teruel, 27 Km
Etapa 8: Teruel-Villarquemado, 25 Km
Etapa 9: Villarquemado-Monreal, 26 Km
Etapa 10: Monreal-Calamocha, 18 Km
Etapa 11: Calamocha-Báguena, 16 Km
Etapa 12: Báguena-Daroca, 9 Km





La festa del Misteri dels Corporals recorda un episodi ocorregut en la reconquesta de Llutxent per les tropes del rei Jaume I, que explica que abans de la batalla, les hosts del rei cristià van celebrar una eucaristia, moment que van aprofitar els musulmans per llançar un atac.

El sacerdot que oficiava la missa va doblegar els corporals que contenien les formes consagrades i les va guardar sota una pedra. Després de ser rebutjat l'atac, es va decidir continuar la celebració de l'eucaristia, però en recuperar el sacerdot els corporals, va descobrir que les formes estaven ensagnades. Actualment, les formes sagrades es conserven en Daroca, on van ser traslladades pels responsables de l'exèrcit cristià que va conquerir Llutxent.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Què opines sobre aquesta entrada? Deixa'ns el teu comentaria a www.llutxentparla.blogspot.com. I si vols compartir alguna cosa envia'ns un correu a llutxentparla@gmail.com