Si vols publicar una entrada, envia'ns un escrit, fotografia o el què vullgues a llutxentparla@gmail.com.
Si vols comentar una entrada, fes click a l'apartat de "comentaris", situat baix de cada entrada.
Pots ser col·laborador nostre si t'obris un compte a Gmail i ens ho comuniques.

dijous, 18 d’abril del 2013

És el kiwi una bona alternativa?




Existeix en aquestos moments un autèntic furor per cercar cultius rendibles que substituïsquen sobretot els cítrics que comencen a entrar en declivi i un d'aquests és el kiwi. Malgrat açò, la Unió de Llauradors aconsella prudència, informació i la realització d'un estudi de viabilitat econòmica personalitzada a tots aquells agricultors que tinguen pensat invertir en la plantació de kiwis.
La Unió de Llauradors aconsella els agricultors valencians, que pretenguen plantar kiwis en els seus camps, que s'informen ben abans de realitzar-ho doncs la suposada rendibilitat podria ser inferior als costos i al temps a aconseguir ingressos.
Existeix en aquestos moments un autèntic furor per cercar cultius rendibles que substituïsquen sobretot els actuals que comencen a entrar en declivi i un d'aquests és el kiwi, del qual s'estan fent nombrosos cursos i xarrades. Enfront dels informes excessivament positius que estan apareixent en els últims mesos, i que pràcticament posen el kiwi com el cultiu salvador de la nostra agricultura, La Unió demana prudència i que es valore de forma, fonamentalment econòmica, els avantatges i inconvenients del cultiu.
Els serveis tècnics de la Unió han elaborat un informe en el qual es detallen els elements a tenir en compte a l'hora de prendre la decisió de decantar-se pel cultiu del kiwi. En primer lloc cal destacar que les experiències que van tenir lloc al País Valencià durant els anys 90 van fracassar estrepitosament a causa de, fonamentalment, qüestions mediambientals i agronòmiques. En aquestos moments els problemes derivats del quallat sembla ser que estan solucionats, no així els d'adaptació a les nostres condicions climàtiques.
En segon lloc cal ressaltar el greu perill del xancre bacterià del kiwi, ja que no hi ha solució i ha arrasat les plantacions a la resta del món, a causa de la poca importància que des de les Administracions es dóna al control fitosanitari de les importacions de material vegetal i a l'egoisme d'alguns desangelats.
Finalment, i tal vegada el més important, el tema econòmic. S'estan estenent informacions sobre rendiments i preus en origen massa eufòriques que poden portar a confusió. Produccions de 40.000 kg/Ha, com s'està transmetent, són molt difícils d'aconseguir, perquè el rendiment mitjà dels principals països productors (Informa FAO) és d'uns 27.000 kg/Ha i segons el Ministeri d'Agricultura el 2009 el rendiment mitjà espanyol va ser d'una mica menys de 23.000 kg/Ha. També s'està transmetent que el preu mitjà a percebre pels agricultors s'ha situat en l'ordre d'1 €/kg, quan segons informacions recents el preu mitjà percebut pels agricultors espanyols en la campanya 2011-2012 va ser d'únicament 0,51 €/kg.
 Amb aquesta informació, i segons l'estudi de viabilitat econòmica realitzat per la Unió, les principals magnituds econòmiques es poden resumir de la següent manera: els ingressos començaran a superar les despeses a partir del setè any, que el flux acumulat (any en el qual es recupera la inversió inicial) seria a partir del 21é any o que el marge brut se situa de l'ordre de 0,32 €/kg i el llindar de rendibilitat és de 0,3248 €/kg.
Per totes aquestes qüestions, la Unió demana responsabilitat, a tots aquells que van proclamant les bondats d'aquest cultiu sense contrastar els "potencials" resultats, prudència, informació i la realització d'un estudi de viabilitat econòmica personalitzada a tots aquells agricultors que tinguen pensat invertir en la plantació de kiwis.

Font  La veu del País Valencià




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Què opines sobre aquesta entrada? Deixa'ns el teu comentaria a www.llutxentparla.blogspot.com. I si vols compartir alguna cosa envia'ns un correu a llutxentparla@gmail.com