Si vols publicar una entrada, envia'ns un escrit, fotografia o el què vullgues a llutxentparla@gmail.com.
Si vols comentar una entrada, fes click a l'apartat de "comentaris", situat baix de cada entrada.
Pots ser col·laborador nostre si t'obris un compte a Gmail i ens ho comuniques.

dilluns, 14 de maig del 2012

Puyi: l'últim emperador de Xina


Fa un temps  vaig veure un documental a la 2 de TVE que em va cridar l'atenció. Parlava de la vida de l'últim emperador xinés. Aquell que va veure com el seu gran imperi es transformava en una república democràtica. 

Puyi va ser proclamat emperador amb 6 anys, després de la mort del seu pare, i poc abans de la de la seua mare. Va viue la seua infància a la Ciutat Prohibida, en soletat, sense amics amb qui jugar.  Sols als 16 anys se li va concedir el permís de que el seu germà menut visquera al palau, i amb ell va trobar un amic. 

A la mateixa edat es va casar amb la primera de les 4 esposes que va tindre en la seua vida com emperador, sense contar amb les concubines. Totes quatre li demanarien el divorç al llarg de la seua vida. 

Després de que la República agafara força amb Quyingtang, Puyi va tractar de recuperar el seu poder aliant-se amb els japonesos, posant en perill millions de vides i pensant soles en el seu tró. Per aquesta i per algunes altres raons va ser condemnat per crims de guerra i  va viure a un centre on se li va donar una educació per a la rehabilitació política. 10 anys més tard encapçalà el llistat que Mao Zedong va fer per indultar als criminals de guerra. 

Puyi va rebre la llibertat, i va anar a viure amb la seua germana. 

Als 50 anys s'enamorà per primera vegada, i pogué assaborir el plaer de la llibertat. Una llibertat que no li havia sigut arrebatada al centre de rehabilitació ja que segons conta abans d'eixa edat mai l'havia conegut. 

Paradoxes de la vida: fins el més gran emperador pot ser presoner de la seua vida. 

Puyi va ser educat per ser emperador, una persona freda a la qui li importara per damunt de tot el seu poder, però a pesar d'intentar-ho no ho va aconseguir. D'altra banda la personalitat li va fer guanyar la confiança i compassió dels que després varen marcar el seu destí.  

Moraleja: Mai és tard per rectificar els errors que hem comes en la vida, ja que a pesar de que cadascú és responsables dels seus actes, tots mereixem una segona oportunitat.









Biografias - PuYi, el ultimo emperador de China (Cap 2)

Per a poder veure els documentals cal que tanqueu la finestra emergent que apareix al damunt del video. Al fer click en el x s'obrirà una pàgina d'anuncis, sols cal que la tanqueu per a poder començar a veure el vídeo. Disculpeu però no he trobat altra forma de insertar el video. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Què opines sobre aquesta entrada? Deixa'ns el teu comentaria a www.llutxentparla.blogspot.com. I si vols compartir alguna cosa envia'ns un correu a llutxentparla@gmail.com