Si vols publicar una entrada, envia'ns un escrit, fotografia o el què vullgues a llutxentparla@gmail.com.
Si vols comentar una entrada, fes click a l'apartat de "comentaris", situat baix de cada entrada.
Pots ser col·laborador nostre si t'obris un compte a Gmail i ens ho comuniques.

dilluns, 11 d’abril del 2011

Incendi controlat desprès de cremar quasi 1500 hectàrees

L'incendi forestal més devastador de les últimes 17 primaveres a la Comunitat va arrasar més d'1.500 hectàrees durant el cap de setmana en els termes municipals de Benicolet, Almiserat, Ròtova i Llutxent, a les comarques de la Vall d'Albaida i la Safor. La xifra sobre la superfície cremada podria augmentar avui quan els tècnics sobrevolen la zona afectada, tal com va succeir el diumenge al matí.
Així, les 500 hectàrees calcinades el dissabte, segons una primera estimació de la Conselleria de Governació, es van triplicar en poques hores després d'avivar el vent de ponent alguns dels fronts de foc. Això va succeir en la matinada del diumenge quan ja s'havien suspès les labors àrees d'extinció. Els mitjans terrestres formats per brigadistes, militars, bombers i voluntaris eren insuficients per controlar les flames, que es van estendre amb rapidesa per paratges de difícil accés.
Uns 800 efectius van lluitar dia i nit contra el foc amb les instruccions que arribaven des del Centre de Coordinació Operativa Integrat, muntat a Benicolet. Des de les deu menys quart de la nit del divendres fins a les primeres hores del matí d'avui, van ser quasi 60 hores d'intens treball en condicions climatològiques adverses a causa de les altes temperatures i el vent de ponent.
A primera hora del matí del diumenge es van unir a les tasques d'extinció fins a 24 avionetes, helicòpters i avions amfibis amb una capacitat de 5.500 litres. Les descàrregues d'aigua i productes retardants van ser rebudes amb aplaudiments pels fatigats brigadistes i bombers. La matinada del dissabte al diumenge va ser molt llarga en alguns municipis com Ròtova, on es van desallotjar unes 40 cases properes a un dels fronts de foc. El dia anterior succeïa el mateix a la urbanització Montevernisa en el terme d'Almiserat.
Van ser els moments més tibants del cap de setmana, encara que les flames no van afectar als habitatges. Les ordres d'evacuació van ser mesures preventives per evitar que els residents poguessin resultar intoxicats pel fum.
Mentre els mitjans terrestres i aeris voltaven el foc, la Guàrdia Civil continua les investigacions per identificar i detenir a l'autor de l'incendi. Un veí de Benicolet va veure un cotxe sospitós que circulava a gran velocitat per una carretera propera als dos focus del foc. Això va succeir sobre dos quarts de deu de la nit del divendres, a la mateixa hora que va començar a cremar la muntanya.
La localització del vehicle i de la persona que ho conduïa és una de les principals pistes que segueix la Guàrdia Civil, encara que no és l'única línia d'investigació. Després d'inspeccionar la zona on va començar l'incendi, amb dos focus, tot sembla indicar que va ser intencionat, segons va confirmar el dissabte el propi conseller de Governació, Serafín Castellà.Risc de rebrots
Sobre les 11 del matí d'ahir, el foc estava estabilitzat en els termes municipals de Benicolet i Ròtova. Les flames havien desaparegut, però el fum, el vent i les cendres s'aliaven en alguns punts i el risc de rebrots era molt gran.
Poc després transcendia la terrible xifra: 1.480 hectàrees havien estat ja arrasades per l'incendi a les comarques de la Vall d'Albaida i la Safor.

El conseller de Governació, Serafín Castellà, i el conseller de Medi ambient, Juan Gabriel Cotino, van mantenir diverses reunions amb els coordinadors dels mitjans d'extinció. Sobre les 11 del matí, un total de 450 efectius seguien treballant en l'extinció dels dos incendis.
La Unitat Militar d'Emergències (UME) va incrementar també el personal mobilitzat per recolzar el dispositiu del Govern autonòmic. Fins a 400 militars van lluitar contra el foc juntament amb els brigadistes i bombers durant tot el cap de setmana.
El titular de Governació va sobrevolar la zona afectada amb els alcaldes dels municipis de Ròtova, Benicolet i Llutxent. Quan van descendir de l'helicòpter de la Policia Autonòmica, els rostres dels quatre polítics eren un clar exemple del seu estat d'ànim. La superfície cremada era més gran del que imaginaven al principi per l'increment de danys durant la nit.
Segons l'estadística de la Conselleria de Medi ambient, cal remuntar-se fins a 1994 per trobar una primavera tan virulenta en el que a incendis forestals es refereix a la Comunitat. I és que fa 17 anys es va cremar una zona major entre març i juny. En la resta d'exercicis, malgrat produir-se nombrosos focs en masses boscoses, la immensa majoria no superava les deu hectàrees afectades.
Cal recordar que 1994 va ser el pitjor any que es recorda quant a incendis forestals. Només durant la primavera d'aquell any, les flames van arrasar 20.000 hectàrees, una dada que en tancar-se l'exercici va ascendir a 135.000 hectàrees a la Comunitat Valenciana. A Millars, per exemple, el 4 de juliol es va declarar un foc que va arrasar 25.000 hectàrees i va causar la mort de vuit persones.
Una zona protegida
La zona calcinada per l'incendi de Benicolet ha despertat grans interessos urbanístics des de fa gairebé una dècada. En 2002, una empresa va proposar un pla d'actuació integral per a la construcció de 6.600 habitatges i un camp de golf, per la qual cosa l'Ajuntament va intentar recalificar el terreny.
No obstant això, la muntanya que envolta el municipi segueix sent un paratge protegit després que es paralitzés el projecte en 2007 després de la denúncia que va presentar un regidor independent davant la Fiscalia de València. Durant aquesta legislatura, l'empresa va intentar una altra vegada impulsar la requalificació dels terrenys. Es dóna la circumstància que la mateixa zona ja va cremar en un altre devastador incendi fa 20 anys.


Fonts:  

Articles relacionats:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Què opines sobre aquesta entrada? Deixa'ns el teu comentaria a www.llutxentparla.blogspot.com. I si vols compartir alguna cosa envia'ns un correu a llutxentparla@gmail.com