Si vols publicar una entrada, envia'ns un escrit, fotografia o el què vullgues a llutxentparla@gmail.com.
Si vols comentar una entrada, fes click a l'apartat de "comentaris", situat baix de cada entrada.
Pots ser col·laborador nostre si t'obris un compte a Gmail i ens ho comuniques.

divendres, 21 de gener del 2011

Fracas escolar

Avui Hipatia ens ha enviat aquesta entrada, parla d'educació i de societat. 

----------
Desprès de sentir el programa d'aquest matí a En Días Como Hoy, de Radio Nacional, he pensat d'interes compartir-lo amb la gent de Llutxent. 
El tema de la conversació era el Fracas Escolar, un concepte que sona a derrrota, a falta d'èxit, fins i tot jo diria que a humillació. A Espanya, la tasa de l'abandonament escolar es situa en el 32%, mentre que la mitjana europea està al 14%. Quasi 17 punts de diferencia.





Durant els últims 10 anys, que jo recorde, s'han presentat en els diferents governs estatals no se ni quantes reformes (LOE, LOCE, LOGSE...). Jo no sòc especialista en el tema, però si hem done conter de que de totes aquestes reformes els primers perjudicats han sigut els alumnes. L'altre dia vaig un xic m'explicava que ell a l'escola no havia estudiat ni la Guerra Civil ni la Guerra Mundial, i que quan va anar a l'institut el nou pla que s'havia implantat tampoc les inclouia, de manera que mai li havien ensenyat que havia passat en els conflictes més importants de la nostra història. 
Però del que jo volia parlar era d'un altre plantejament. Independentment dels plans escolars, jo pense que l'educació s'ha d'enfocar desde dos ambits: l'escola i la familia. 
Fa poc ma tia hem va dir que si tancaren tots els bars del poble, els joves no tindrien més remei que passar més temps a casa. Ma tia és una dona major, i no se li clava en el cap que el problema no esta ahi, sino en l'educació a casa. 
Com dien este matí al programa de Radio Nacional, els instituts són un reflexe del que passa en la societat. I jo pense que és aixina, si nosaltres no intentem solucionar els problemes desde dins de casa, de poc servira que ho intenten fer desde fora.

Hipatia

1 comentari:

  1. Hola a tothom. Voldria comentar el text enviat per Hipatia. És cert, una de tantes causes del fracàs escolar és la quantitat de reformes que han hagut en els últims anys en l'ensenyament. Jo mateix sóc resultat del pla experimental de la LOGSE, és més, diria que en sóc una víctima. Ho explique. Jo també vaig eixir de l'institut sense haver passat de l'edat mitjana, sense haver tocat ni un llibre de text i havent perdut tot l'hàbit d'estudi que havia adquirit durant l'EGB. L'estudi memorístic i el llibre-manual eren gairebé el dimoni, i no exagere. De sobte em vaig veure a la universitat i la dura realitat es va imposar, vaig haver d'espavilar-me per superar els estudis amb èxit.
    D'altra banda, és cert que els centres d'ensenyament són el reflexe de la societat, però això no és una novetat. Fa 50 o 60 anys també ho eren, però llavors els valors eren uns altres.
    Hui en dia, els que treballem en centres d'ensenyament hem de fer front a situacions per a les que moltes vegades no estem preparats i ho fem sovint sense l'empar de l'administració educativa i amb les famílies de cul. A tot això hem d'afegir l'excessiva burocratització de la tasca docent i tantes altres coses que fan de la nostra professió un veritable acte de fe.

    ResponElimina

Què opines sobre aquesta entrada? Deixa'ns el teu comentaria a www.llutxentparla.blogspot.com. I si vols compartir alguna cosa envia'ns un correu a llutxentparla@gmail.com